background
no avatar

cayse

Level: 1
member for: 26 days, online
26 🔥
This content of the site can only be seen by members!
If you want to be a member, please register and log in!
PC setup images
No images
Comments: 7
Please login to post a comment.
MrPAYER avatar
Szia, délelőtt nem tudtam részletes választ adni a monitoros kérdésedre.

Egyáltalán nem ajánlom az 1080p-t. Mióta az FXAA és MSAA hattérbe szorult és átvette a helyét a TAA konkrétan meghalt az 1080p gaming, legalábbis a AAA minőségű játékokat illetően. Sőt továbbmegyek, már a TAA sem annyira divatos mert elkezdték inkább használni ezeket a neuronhálós megoldásokat mint a DLSS és az FSR. Ezek végülis egy TAA-nak felelnek meg, annyi a különbség, hogy ezt nem specifikusan a játék programozói írják bele a motorba hanem az NVIDIA és AMD szoftver mérnökei foltozgatják napról napra, minél több játékot mintavételezve és pont emiatt minden játékra ráhúzható és ahogy telik az idő egyre csak jobb lesz a több mintavétel miatt.

Ez mind szép és jó de hoz magával egy jelentős problémát alacsonyabb felbontáson. Mivel a pixeleket veszi alapul az élek elsimitásához ezért a külső képpontok amelyek egy adott objektum széleit fedik le kezdi el összemosni, hogy csökkentse az erős, természetellenes éleket. A FullHD sajnos nem tartalmaz annyi pixelt amely megfelelő lenne ehez az eljáráshoz, egyszerűen nincs olyan sűrűsége a képpontoknak ami ezt lehetővé tenné. Ezért a kép amit egy FullHD kijelzőn látni fogsz ezek az "összemosások" miatt pontosan olyan is lesz, mosott, homályos. Képzeld el, hogy van egy 3 gyöngyből álló karkötőd. Mindegyik kék, de jön a csúnya és gonosz TAA és a két szélsőt lefesti pirosra, egy kék marad középen, ez a FullHD. Most pedig ugyanez a karkötő 5 gyöngyből áll, TAA bácsi ugyanúgy lefesti pirosra a két szélsőt, de így már mindjárt nem 1 hanem 3 kék marad középen, ez az 1440p. Nem tudom mennyire érthető ez a példa de bízom benne, hogy az.

A FullHD kb. 2 millió pixelből áll, a QHD viszont kb. 3.6 millióból, ez egy jó 70%-al több pixelt jelent. Na de, hogy ez a pixeltöbblet képpont sűrűségben is megjelenjen nem szabad egy átlagos FullHD monitortól képest sokkal nagyobb 2k monitort választani. Az átlagos 1080p kijelző az 22-24 inch, 2k monitorból én semmiképpen nem mennék 27 inch fölé, szerencsére a legtöbb pont ekkora méretű. Amennyiben játék a fő cél akkor csakis az IPS panelt ajánlom. VA is lehet még opció, de az inkább filmezésre való és irodai, grafikus munkára a relatíve magasabb (4-5ms) delay, de főleg a "ghosting" effektje miatt. A TN panelt 2022-re felejtsük el, nulla kontraszt, alacsony fényerő, bár ezeknek van a legjobb válaszideje, jellemzően 1 ms alatti, ha nem akarsz CSGO világbajnok lenni aki 360Hz-n játszik 0.4 ms-el akkor totál felesleges csak ezért beáldozni a szép színeket. Az IPS panelek nagyrésze is 1ms, ahoz pedig űrlénynek kell lenni, hogy az 1-0.5 közötti különbséget meglássa valaki, fizikai képtelenség. Ami sokkal fontosabb, hogy a monitor támogassa a FreeSync-et, ez azt csinálja, hogy ahoz a pillanatnyi FPS értékhez csökkenti/növeli a monitor képfrissítési frekvenciáját (Hz) amennyi FPS-t éppen ki tud tolni a PC-d/konzolod. Ez azért nagyon hasznos meg lehet, hogy egy COD-ban megvan a 144 FPS könnyedén, de egy sztori játékban mint pl. az RDR2 nem igazán fog egy RTX 3090Ti sem stabil 144 FPS-t hozni ultrán ezt garantálom, pláne ugye, hogy most 2k-ról beszélünk nem 1080p-ről. Viszont a FreeSync becsapós is, minden monitor rendelkezik egy ún. tartománnyal amin belül támogatja az adaptív szinkront. Ha pl. csak 80-144 között az nagy szopó, főleg ha vásárlás után derül ki, visszakanyarodva az előbbi RDR2 példához, jó ha a 60 framet tudja tartani egy gép nagyon magas beállítások mellett és mivel alatta van az FreeSync alsó limitjének ezért törni fog a kép. Olyat válassz ami 40/48 - 144, vagy az alsó limit esetleg még lentebb van, bár olyat én még nem láttam, lehet 300k körül van már olyan, de ha 300 ezred van monitorra akkor valszeg a PC-d is olyan már, hogy nem számít neki az alsó limit. 😂 Aminek az alja 40/48 az Acer Nitro termékcsalád, azok között nézz szét, de mindenképp csekkold ettől függetlenül, csak annak hidj amit a saját szemeddel látsz.
0
0
0
0
💬 5
no avatar
@MrPAYER: Koszonom, rendes toled! Az a baj, hogy most egy 4k tv-n jatszok 4k/30fps lockkal. Viszont azért nem lenne rossz 60fps. 6700XT kartyam van, azert gondoltam FHD-ra, mert nyilvan tovabb eleg lenne ugy, hogy tartja a 60fps-t és nem kene kb. 2 even belul kartyat cserelnem. Nem tudom, hogy egy 1440p monitoron meddig birná az idő haladtával 60fpsen.. szimplán ezért gondolkodtam 1080p felbontáson, de így már kizárt akkor..
0
0
0
0
MrPAYER avatar
@cayse: Milyen CPU-d van a 6700XT mellett? Lehet nagyobb a bottlenecked %-osan FullHD-n mint az 1440p-ből származó teljesítmény csökkenés.
0
0
0
0
MrPAYER avatar
@cayse: A kalkulátor szerint 24%-os bottlenecked van 1080p-ben. Azaz a kártya 76%-os kihasználás mellett üzemel csak. 1440p-ben is lenne 6% bottleneck. Az 1440p átlagosan 35%-al megterhelőbb az 1080p-től.

Matek:

24-6= 18%, azaz ennyivel lenne kevesebb bottlenecked.

35-18= 17%, ennyivel lenne kevesebb FPS-ed átlagosan a jelenlegi configoddal 1440p-ben 1080p helyett. Szerintem ez nem vészes, kárpótol jócskán a látvány.
0
0
0
0
no avatar
@MrPAYER: 1440P-ben szerinted meddig húzná ez a kártya? Mármint vagy 2 évig tudnám tolni maxon az újabb játékokat is 60fpsel? 🙄
0
0
0
0
no avatar
áramfelvételkor ujra indul, és nem, tudom, mit csináljak gtx 950 oc 2gb ram videkókártya amd fx 6300six
0
0
0
0


Forgotten passwordRegister